27
10
2014
Dans- en Partycentrum Bernaards Maastricht

De geschiedenis van Danscentrum Bernaards

Geschreven door Chris Bernaards 0

Dans- en partycentrum Bernaards, bijna 70 jaar een begrip in en om Maastricht.

Van het oprichten van de zaak in 1947 door Leo en Mia Bernaards tot het bouwen van de laatste nieuwe zaal in 2015, tot het instorten van de zaak in 1960 tot de grote verbouwing in 1993, de geschiedenis van dans- en partycentrum Bernaards.

In 1947 verhuisde Leo Bernaards (toen 23 jaar oud) van Bergen op Zoom naar Maastricht met het idee om daar een dansschool (destijds: dansinstituut) te openen. In datzelfde jaar ontmoette hij Mia Zeekaf, waar hij later mee zou trouwen en openden samen met haar een dansinstituut in Maastricht.

In 1947 begonnen Leo en Mia met lesgeven in café “Aux Arcades”, gelegen aan de Annalaan in Maastricht. Later werd er ook nog les gegeven in “Victoria” , gelegen in Wyck. Van een eigen danscentrum was toen helaas nog geen sprake.

Na een aantal jaren was het eindelijk zover. Na jaren van hard werken konden Leo en Mia hun droom verwezenlijken: een eigen danszaal. In 1954 openden Leo en Mia hun eigen zaal, gelegen aan de Brusselsestraat te Maastricht. Op de foto ziet u dat de zaak officieel geopend wordt door de Maastrichtse deken Jennekens.

In 1952 vierde Leo en Mia hun 1e lustrum (5 jaar dansleraar) met een mooi feest.

De ‘rampnacht’ speelde zich af in de nacht van 3 op 4 december 1960. Een enorme storm boven Limburg zorgde voor veel ellende. Windstoten tot 150 km per uur veroorzaakten enorme schade. Ons danscentrum bleef de ellende niet bespaard: een bouwvallige gevel naast het danscentrum werd door de storm omver geblazen en kwam terecht op de zaal. Jaren van hard werken waren voor niets geweest: de zaak moest helemaal opgebouwd worden.

   

Op 13 mei 1961 wordt het nieuwe danscentrum geopend.

Rene Bernaards (2e generatie) wordt in 1950 geboren te Maastricht. Het dansen zit hem duidelijk in zijn bloed, al op heel jonge leeftijd begint hij met dansen.

Zowel Rene als zijn zus Jeanny zijn opgegroeid in de dansschool. Nadat ze een aantal jaren gedanst hebben met andere partners, besluiten ze om het eens samen te proberen. Dit bleek geen verkeerde beslissing, in de jaren ’60 en ’70 worden ze maar liefst 13 keer Nederlands kampioen, 8 keer amateur kampioen latin, 3 keer prof kampioen latin en nog eens 2 keer allround kampioen bij de profs. Met dit aantal titels zijn ze tot op de dag van vandaag nog steeds onverslagen titelhouder. Verder hadden ze ook internationaal veel succes. Enkele voorbeelden hiervan zijn 6e op de world cup Latin in 1975, 5e op het wereldkampioenschap en 7e in Blackpool tijdens het open wereldkampioenschap.

 

In 1975 behaalden Rene en Jeanny de 6e plaats op de world cup Latin. Het speciale van deze gebeurtenis was dat het live te volgen was op de televisie. De foto hieronder is dan ook genomen van de televisie.

Niet alleen Rene en Jeanny hebben gedanst, ook Elo -de broer van Rene en Jeanny- ging de dansvloer op. Ook dit was geen verkeerde beslissing, samen met Joke (later getrouwd met Rene) ging hij wedstrijddansen en behalen ze in 1974 de Nederlandse titel in de Latin.

In 1976 was het tijd voor de 3e generatie Bernaards. Op 4 oktober werd Chris geboren. En ook Chris begon al op jonge leeftijd met dansen.

In 1978 werd er een grote verbouwing uitgevoerd in het danscentrum. Chris legt samen met Leo (zijn opa) de eerste steen in de nieuwe entree van de zaal.

In 1993 wordt het danscentrum opnieuw verbouwd. De hele zaal gaat naar de grond en alleen de buitenmuren blijven staan. De verbouwing duurt in totaal 4 maanden. Het eindresultaat mag er zijn.

In 1994 was het de beurt aan Chris Bernaards. De 3e generatie Bernaards sluit met succes zijn opleiding HAVO af en besluit om zich toe te gaan leggen op het dansen. Diana is op zoek naar een danspartner en belt hem op. Ze proberen het een tijdje samen en besluiten wedstrijden te gaan dansen. In het eerste jaar promoveren ze van de latin 3 (tegenwoordige B-klasse) naar de latin 1 (tegenwoordig hoofdklasse genoemd). Ze doen dit door achtereenvolgens de wedstrijden in Slagharen (dutch open), Papendal en Wijchen te winnen. Na een aantal jaren in die hoofdklasse gedanst te hebben worden ze 3e van Nederland in de Latin en worden ze prof. Als prof hebben ze hun grootste successen behaald: een aantal van hun behaalden resultaten zijn onder andere 2 keer Nederlands kampioen South American Showdance,6e op de Europese kampioenschappen Showdance,2e op het NK Latin profs,en kwart finalist op de Europese kampioenschappen latin. Later worden ze door de NVD (Nederlandse vereniging van dansleraren) nog uitgeroepen tot ‘danspaar van het jaar 2003’. In datzelfde jaar wint Jamai Idols en krijgt op dezelfde dag de prijs’ meest dansbare plaat 2003’.

Aan het einde van hun carrière als wedstrijddansers hebben ze nog meegewerkt aan verschillende tv programma’s waaronder ‘dansduel’. Hun afscheidsshow was te zien op rtl4 vanuit het Kurhaus in Scheveningen.

   

Zoals bekend krijgen Chris en Diana later twee zonen, Daan ( 2008) en Luuk ( 2012). Of één van beide ( of misschien wel samen) ooit de 4e generatie gaat worden die het danscentrum gaat voortzetten zal voorlopig nog een vraag blijven, we hopen natuurlijk van wel.

4 Generaties tijdens het 70 jarig jubileumfeest op 16 december 2017.

 

 

Auteur Chris Bernaards