Hip Hop

45+

Minuten

Gevorderd
Max. aantal deelnemers
30

So You Think You can Hip Hop?aanmelden danslessen

Sinds het ontstaan van hip hop is de dansstijl massaal omarmd, maar wat is hip hop dansen nou precies? Hip Hop danslessen zijn zo speciaal en populair omdat er geen standaard regels of technieken zijn. Iedereen kan zijn eigen hip hop dans verzinnen. Hierdoor blijft de dansstijl zich ook nog continu ontwikkelen.

Met onze Hip Hop danslessen volgen wij de laatste trends op Hip Hop dansgebied, van poppin tot housing, van old school tot new style. Bij Dansschool Bernaards ben je verzekerd van de ultieme dance-experience! De lessen zijn op alle niveaus en in alle leeftijden, doordat we groepen hebben voor iedereen. Er is de mogelijkheid om mee te doen aan wedstrijden. En aan het eind van het seizoen organiseren we een echte dansvoorstelling, zodat je jouw skills kan laten zien aan een echt publiek! In onze Hip Hop lessen wordt je een echte hip hop danser.

We hebben de Hip Hop danslessen verdeeld in verschillende leeftijdscategorieën.Hip Hop danslessen

  • Mini Hip Hop Club (4-5 jaar)
  • Hip Hop Kids (6-8 jaar)
  • Hip Hop Juniors level 1 (9 – 11 jaar)
  • Hip Hop Juniors level 2 (12 – 16 jaar)

Op dit moment hebben we meer dan 25 lesuren Hip Hop in de week, van cursussen voor beginners tot gevorderden en in alle leeftijdscategorieën. Lessen speciaal op hoger niveau met complexe choreografieën, tot wedstrijd-dansers die speciale privé-trainingen krijgen van onze docenten.

We doen regelmatig mee aan wedstrijden waar onze dansers ook prijzen. Maar ook voor de dansers die niet aan wedstrijden mee (willen) doen organiseren we optredens aan het einde van het seizoen.

Dansschool Bernaards is de oudste dansschool van Maastricht en omstreken. Wij hebben zelf op internationaal topniveau gedanst en brengen onze expertise graag over op de jeugd die ook iets willen bereiken. Maar ook de jongens en meisjes die gewoon voor hun plezier met Hip Hop dansen willen bezig zijn. In onze eigen Dansschool zijn professionele dansvloeren aanwezig en is er voor de ouders de mogelijkheid gezellig te zitten en iets te drinken.

Populariteit van de Hip Hop danslessen

In de afgelopen Jaren is de populariteit van Hip Hop enorm toegenomen. Reden voor deze enorme groei zijn o.a. tv-programma’s als ‘ So You Think You Can Dance’, ‘Holland Got Talent’, ‘Junior Dance’ en ‘Everybody Dance Now’. Door deze tv-programma’s behoort Hip

Hop dansen tot één van de snelst groeiende sporten van Nederland. Mede om die reden is cursusaanbod de laatste jaren ontzettende gegroeid.

Een andere reden voor deze enorme groei is dat Hip Hop heel laagdrempelig is. Na een paar lesjes kunnen de kinderen echt al heel leuk bewegen. Hip hop dansen is behalve heel leuk en gezellig natuurlijk ook een heel gezonde bezigheid/sport. Het is goed voor de conditie, goed voor de motoriek en goed voor gevoel voor muzikaliteit.

Geschiedenis van Hiphop

Maar het begon allemaal in New York in de achterstandswijken van The Bronx en Brooklyn waar Afro-Amerikanen en Latino’s een nieuwe dansstijl ontwikkelde. Geïnspireerd door bijvoorbeeld het voetenwerk van James Brown in de jaren 70 ontstond breakdance, een stijl die veel wegheeft van acrobatiek. Breakdance, of wel b-boying genoemd begon deel uit te maken van de nieuwe hip hop cultuur. Hip hop is een dansstijl die vraagt om veel energie, creativiteit en ritmegevoel.

Door de opkomst van MTV en de bijbehorende videoclips raakten vooral tieners geïnteresseerd in Hip Hop dansen. De dansscholen gingen daadoor ook hip hop danslessen aan bieden. Doordat er geen echte regels zijn en vaste danspassen veranderd Hip Hop dansen continu. De Hip Hop van de vorige eeuw is daarom ook anders dan de Hip Hop van nu. En over tien jaar ziet het er weer heel anders uit.

Diverse Dansstijlen van Hiphop

Locking is een van de eerste dansstijlen die voortkwam uit de hip hop stroming. Bij deze stijl gaat het erom je beweging heel even vast te houden, te ‘locken’ om dan weer net zo snel verder te dansen.

Popping behoort ook tot een van de eerste hip hop dansstijlen. Door spieren in je armen, benen of lichaam even aan te spannen kun je het effect creëren dat je lichaam ‘popt’. Bewegingen kunnen hierdoor onmogelijk of gemonteerd lijken.

Bij waving gaat erom dat de danser doet alsof er iets door zijn lichaam gaat, een stroomstoot bijvoorbeeld. Je laat je lichaam hierdoor in golven bewegen waardoor het eruit ziet alsof je lichaam geen botten heeft.

Housing komt net zoals de meeste stijlen uit New York. Housing draait om het snelle voetenwerk en het effect creëren dat je zwevend over de vloer danst. Niet te verwarren met gliden (moonwalk), waardoor het lijkt alsof je onnatuurlijk over de vloer glijdt.

Bij breakdance dans je op handen en voeten en maak je acrobatische bewegingen door bijvoorbeeld, op alleen je hoofd te draaien. Voor breakdance is veel explosiviteit en kracht nodig.

Wacking is een door locking geïnspireerde dansstijl waarbij een danser zijn of haar armen losjes maar met precisie door de lucht gooit, achter de rug om en er weer vandaan haalt. Deze dansstijl wordt het meest beoefend door vrouwen, maar er zijn ook mannen die deze dansstijl beheersen.

Krumping is de meest agressieve dansstijl van het hip hop genre. In de ghetto’s van Amerika waren het voornamelijk Afro-Amerikanen die op een heel explosieve manier tegenover elkaar dansten waardoor het bijna op een gevecht leek. Krachtig om je heen slaan en op de grond stampen zijn allemaal krumping dansbewegingen.

Bonebreaking is zoals de naam al doet vermoeden, de onveiligste dansstijl van het hip hop genre. Bij deze stijl draaien dansers hun armen en lichaam in posities die voor de meesten onmogelijk zijn. Je kan het beschrijven als de hip hop variant van de lenige circus act contortionisme.

New style is de laatste variant binnen het hip hop genre en mixt alle hip hop stijlen op een experimentele manier. Hierdoor ontstaan nieuwe en originele bewegingen en pasjes. Er bestaan geen regels of technieken voor deze dansstijl.

Specifieke kenmerken van Hiphop

  • wijde kleding; baggy style (wijd, oversized) of strak en sexy
  • bewegen met een bounce, lichaamszwaartepunt bij de grond, isolaties
  • er wordt gebruikgemaakt van rap, hiphop, r&b, funk, top 40, enzovoort
  • te zien in videoclips – dans om de dans: elkaar uitdagen (‘battle’) en jezelf tonen
  • accenten van de dans vallen vaak samen met de (syncopische) accenten en/of beat van de muziek

Wilt je meer weten? Neem gerust contact met ons op!